Grond en Geld

Grond en Geld

Het verhaal van de Lutkemeerpolder is een verhaal over vastgoed. Grond tussen Amsterdam en Schiphol is veel waard. De druk op dit soort gronden voor meer ‘rendabelere’ exploitatie dan landbouw is dan ook enorm.

Er kunnen miljoenen verdiend worden. Bijvoorbeeld op tijd grond kopen en verkopen kan zeer lucratief zijn. En de gemeente kan leuk verdienen aan de uitgifte van kavels in erfpacht. Maar vooral zijn dit soort gebieden interessant voor investeerders en beleggers. ‘Geld moet in stenen’ voor een lange termijn rendement. Vraag wordt gecreëerd en nieuwere bedrijventerreinen krijgen uiteindelijk altijd kopers en huurders.

Corruptie in de polder

In de Lutkemeerpolder is het niet anders, lees hier het verhaal over de speculatie, corruptie en betrokkenheid van de gemeente Amsterdam. En hier het onderzoek naar de corruptie rond het bestemmingsplan: Bestemmingsplan Lutkemeer: beinvloeding over en weer.

Overheid als projectontwikkelaar

Wel bijzonder is het dat het niet niet gaat om een reguliere projectontwikkelaar. De Schiphol Area Development Company (SADC) is namelijk een project van vier aandeelhouders: de gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer, de provincie Noord-Holland en Schiphol. Lees hier meer over alle spelers in de Lutkemeerpolder.

Leegstand

De behoefte aan nieuwe bedrijventerreinen wordt gecreëerd, zeker in dit geval: SADC heeft nog honderden hectares onontwikkeld bedrijventerrein in haar portefeuille. Lees er hier meer over.

Spelers

De Schiphol Area Development Company (SADC) is 30 jaar geleden opgericht door de gemeenten Amsterdam, Haarlemmermeer, prov. Noord Holland en Schiphol. In feite een direct gevolg van het bestaan van Schiphol als luchthaven. In een brede kring rondom het vliegveld ontstaan gebieden waar door overvliegende vliegtuigen wonen onmogelijk is geworden. Om voor die gebieden toch een (lucratieve) bestemming te vinden, coordineert SADC hun omvorming in… bedrijventerreinen.

De SADC ontwikkelt en beheert bedrijventerreinen zoals het geplande Business Park Amsterdam Osdorp.

De grond van de Lutkemeerpolder is ondergebracht in de GEM Lutkemeer BV. Een BV opgericht door de gemeente Amsterdam en SADC (50-50%).
De gronden zijn niet verkocht door de gemeente Amsterdam, maar als aandeel in SADC ingebracht.

Reacties zijn gesloten.