Corruptiedossier

Corruptie en malversaties

Grond tussen Amsterdam en Schiphol is veel waard. De druk op dit soort gronden voor meer ‘rendabele’ exploitatie dan landbouw is dan ook enorm.

Er kunnen miljoenen verdiend worden. Op tijd grond kopen en verkopen kan zeer lucratief zijn. Maar dit soort gebieden zijn ook interessant voor investeerders en beleggers. ‘Geld moet in stenen’ voor een langetermijnrendement. Vraag wordt gecreëerd en nieuwe bedrijventerreinen krijgen uiteindelijk altijd kopers en huurders.

Grondspeculatie is ook de Lutkemeerpolder niet vreemd: SEKU BV kocht voor 2,3 miljoen euro acht hectare in de polder, en verkocht deze voor 8 miljoen door aan de gemeente Amsterdam. De voormalig gedeputeerde Hooijmaijers kreeg daarvan een deel weer onderhands teruggestopt. Hooijmaijers werd in 2012 veroordeeld wegens malversaties als politicus bij bouwprojecten en grondtransacties. Over de transactie in de Lutkemeerpolder loopt nog een justitieel onderzoek tegen de directeur van SEKU BV.

Een onderzoeksteam heeft samen met journalisten de constructies van BV’s in kaart gebracht en onderliggende stukken opgevraagd bij de gemeente. De overeenkomst en andere stukken kregen zij na enkele maanden binnen, maar een groot deel van de tekst was onleesbaar gemaakt. Het gehele rapport is hier te vinden.

Met de verkoop van de grond bedong SEKU BV het recht om een deel van het bedrijventerrein te mogen exploiteren. Dit werd vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst met de gemeente Amsterdam.

Dat roept veel vragen op. Als de transactie en de samenwerkingsovereenkomst onder illegale omstandigheden afgesloten zijn, kunnen ze dan wel van kracht blijven? En hoe verhoudt een dergelijke afspraak zich tot de regels van aanbesteding?

Down to Earth magazine publiceerde een onderzoeksartikel over de zaak.

Reacties zijn gesloten.