Leegstand

SADC grossiert in lege bedrijventerreinen

De grondbank van SADC omvat 378 hectare. Daarvan staat volgens haar eigen website 184 hectare leeg. In de Lutkemeerpolder wil SADC 25 hectare bedrijventerrein aan haar landbank toevoegen., terwijl meer dan het zevenvoudige aan grond van SADC geen enkele invulling heeft.

Van de overige 194 hectare vermeldt de SADC op haar website dat ze verkocht zijn of dat bedrijven een optie erop hebben genomen. Dat is in de praktijk moeilijk te controleren. Een fietstocht leert dat er vooral in Aalsmeer en De President een redelijke bedrijvigheid heerst. In Schiphol Logistics Park verrijzen de eerste gebouwen met grote borden die ruimte aan huurders en klanten proberen uit te venten. Opslag- en transportbedrijven domineren, ook een enkel datacentrum is al te zien.

Het op de website zo bejubelde Schiphol Trade Park is wat het altijd al was: één grote weg met rechts en links af en toe een oud boerderijgebouw en wat autosloperijen.

De cijfers in de kolom ‘verkocht/in optie’ vertonen dus ook de nog niet verkochte units, zoals in het geval van Lutkemeer-1 (BPAO). Dit is de locatie waar de Meetin zou willen komen, waar buurtbewoners fel op tegen zijn.

Ons advies is duidelijk: laat SADC eerst maar eens werk maken van haar bestaande bedrijventerreinen en die een zinvolle bestemming geven.. Zo lang dat al niet lukt, hoeven er geen nieuwe bedrijventerreinen bij. Doorgaan met ontwikkelen betekent kannibaliseren in de eigen portfeuille. Dus handen af van de groene Lutkemeerpolder!

Leegstand op de loer

De aanleg van bedrijventerreinen is een zeer conjunctuurgevoelige activiteit. Een dip in de economie heeft regelrecht effect op de vraag naar bedrijfsruimte. Op dit moment gaat het economisch goed met Nederland. Te goed zelfs, volgens veel experts.

Berichten over een aankomende crisis zijn de laatste maanden regelmatig in het nieuws. Er heerst een algemeen besef dat de huidige bubbel weer uit elkaar zal spatten. ‘Grootste alarmsignaal van de markten dreigt af te gaan’, kopte het Financieel Dagblad een aantal weken geleden. ‘Ingrediënten nieuwe economische crisis aanwezig’, waarschuwde de voormalige president van de Nederlandsche Bank (DNB) heel recent.

SADC heeft vele honderden hectares ter ontwikkeling in de aanbieding. Accountantsbureau PWC omschreef de activiteiten van SADC eind 2017 als risicovol. Een aanstaande teruggang in de economische groei zal dan ook niet aan SADC voorbij gaan.

Reacties zijn gesloten.