Imago boven duurzaamheid?

Als een olietanker op volle kracht vooruit dendert wethouder Van Doorninck richting haar levensdoel: de energietransitie! Landelijk is het doel om dit in 2050 voor elkaar te hebben, maar deze ambitieuze wethouder duurzaamheid wil Amsterdam al in 2040 van het gas af hebben!

In het voorjaar van 2020 stelt het gemeentebestuur drie prachtigetoekomstvisiesvast: Amsterdam Circulair, Routekaart Amsterdam Klimaatneutraal en Stadsdonut voor Amsterdam.“Klimaatneutraal is het nieuwe normaal. En dat kan niet zonder u” roept Marieke van Doorninck opgewekt.

Tot zover de mooie theorie, nu de lelijke praktijk.
Op 29 september 2020 toonde het tv-programma De Hofbar een ontluisterend beeld van het optreden van Van Doorninck. “Nee er ligt echt nog niets vast” werd de bewonerscommissie van de Van de Pekbuurt verzekerd. Maar er bleek allang een overeenkomst met Vattenfall te liggen voor een hogetemperatuur-warmtenet dat volgens milieuwetenschapper Matthijs Hisschemöller niet voldoet aan de normen voor 2050 en dus niet duurzaam is. Hij zegt verbijsterd te zijn over de nalatigheid van de gemeenteraad in deze. In oktober 2019 publiceerde hij een rapport waarin staat dat de concessies aan Vattenfall en WestpoortWarmte door Van Doornink ondershands zijn verleend en dat dit onwettig is. Was de gemeenteraad hierover wel voldoende ingelicht? Van Doorninck heeft er namelijk een handje van om stukken die niet in haar straatje passen achter te houden of tot geheim te verklaren. Raadsvragen die haar niet welgevallig zijn, beantwoordt zij niet of ontwijkend.

Gemeente door de rechtbank veroordeeld
Naar aanleiding van het rapport van Hisschemöller heeft Stichting Amsterdam Fossielvrij een rechtszaak aangespannen om het warmteplan voor de Sluisbuurt te vernietigen omdat dit duurzamere opties zoals zonnepanelen en warmtepompen uitsluit. Dat is tegen de landelijke richtlijnen en dus onwettig! In april 2020 heeft de rechtbank Fossielvrij in het gelijk gesteld, maar de gemeente is in hoger beroep gegaan.

Ook in de Lutkemeer gingen de prachtige visies en beleidsplannen voor de voedselvoorziening van Amsterdam tot onze verbijstering met het grootste gemak overboord. Men besloot om de biologische akkers op de laatste vruchtbare kleigrond niet te sparen, maar door projectontwikkelaars op de schop te laten nemen. De Lutkemeer behouden kost geld, denkt Van Doorninck2) en dat geld wil zij liever aan de energietransitie besteden. Hoe krom en onduurzaam wil je het hebben?3)

Ondemocratisch en niet duurzaam
Het patroon in haar werkwijze wordt steeds duidelijker. Ook bij planning van de bouw van een volgens haar iconische nieuwe Meervaart ín het water van de Sloterplas zien wij een Van Doorninck die ontwijkt, achterhoudt, manipuleert en liegt om haar plannen door te drukken ten koste van natuurwaarden en tegen de wensen van de bewoners in. Een raadslid van de CU noemt het beschamend hoe dit proces verloopt.

Deze GroenLinks-wethouder vindt haar eigen imago belangrijker dan de duurzaamheid waar ze voor zou moeten staan. Zij weigert fouten toe te geven of op verkeerde besluiten terug te komen. Met als resultaat dat zij en met haar heel Amsterdam nu vastzit aan projectontwikkelaars en energiebedrijven. Vervolgens zet zij een leger aan communicatiepersoneel in om haar foute projecten aan het volk te verkopen. Nogal gewaagd nadat zij alle inspraakprocedures van burgers op listige wijze om zeep heeft geholpen!

Kan zij deze onzalige plannen doorzetten? Of roept de gemeenteraad haar alsnog een halt toe?

Reacties zijn gesloten.