Melding van integriteitsschending gemeenteraad

Stichting Behoud Lutkemeer heeft een integriteitsschending gemeld bij Bureau Integriteit, en een afschrift naar de Ombudsman Metropool Amsterdam doen gaan. De gemeente Amsterdam vertraagd al twee jaar lang inhoudelijke behandeling van het Bestemmingsplan Lutkemeer met juridisch getouwtrek – over belanghebbendheid (“mag de stichting wel hierover proceduren”), ontvankelijkheid (is de gemeente wel bevoegd?) en het juiste bestuursorgaan (“tot welk orgaan moet de stichting zich wenden”).

Door al deze vertraging is de bestemmingsplan herziening nog steeds niet inhoudelijk behandeld.

Deze herziening is aangevraagd omdat er mistanden zijn geweest: zowel bij de grondtransacties, de daaruit voortgekomen overeenkomsten, als bij het vaststellen van het bestemmingsplan Lutkemeer. Het meest bekend is de bemoeienis van Hooijmaijers die werd veroordeeld tot 2.5 jaar gevangenisstraf voor de desbetreffende corruptie bij de grondaanschaf. Wethouder Van Doorninck heeft in 2019 nog een poging gedaan om toen getekende contracten -helaas halfslachtig- te herzien, aangezien deze tot ‘ongewenste staatssteun’ leidden.

Wat onderbelicht blijft is de invloed die dit heeft gehad op het vaststellen en conserveren van het bestemmingsplan Lutkemeer.

Hierover heeft de stichting uitvoerig onderzoek gedaan en de gemeenteraad verzocht het bestemmingsplan te heroverwegen met de kennis van nu – of natuurlijk zelfs te herzien. Dit verzoek is nu al twee jaar in behandeling.

Het is een complex verhaal, over een lange periode, en met veel juridische aspecten. Voor wie zich erin verdiept is het ook een ontluisterend verhaal van een tot corruptie leidende ons-kent-ons cultuur, en over de kwetsbaarheid van overheden die zich begeven op de vastgoedmarkt.

Wij nodigen iedereen uit om ons webinar hierover te volgen aanstaande maandag om 20 uur. Aan het webinar nemen deel: Sylvia Kay van Transnational Institute, prof Arnold van der Valk emeritus hoogleraar landplanning, Mr Jobien Monster jurist en onderzoekers Petra Bouwknegt en Kees Hudig. Er is daarna ook gelegenheid tot het stellen van vragen.

Meer hierover tijdens een webinar maandag 28 februari om 20 uur te volgen via deze link: https://www.youtube.com/channel/UC6iHGlxMhELUuorAorD1yQA

Reacties zijn gesloten.