Op vrijdag 25 juni, stonden we voor de tweede keer letterlijk voor de deur bij Ahold in Zaandam. Met de eis dat ze stoppen met het plan om een distributiecentrum te bouwen in onze kostbare Lutkemeerpolder. Het bezoek was aangekondigd met een open brief en we werden niet binnen gelaten. Eerder hadden we Ahold verzocht tot een onderhoud, om ze duidelijk te maken dat de Lutkemeerpolder van levensbelang is. En we nodigden de directie van Ahold uit om te komen kijken in diezelfde Lutkemeerpolder en daar een lekkere biologische lunch te genieten, met producten uit de polder. Nu dat nog kan. Ze zouden dan met eigen ogen kunnen zien wat ze willen vernielen, als ze er voor zouden kiezen om zich door SADC en stadsbestuur in dit onnodige avontuur te laten trekken. We werden deze keer ontvangen door Saskia Aalbers, hoofd public relations van Ahold. Haar boodschap was even simpel als verontrustend: ze wilde geen afspraak tussen ons en de directie regelen, en ook een bezoek aan de Lutkemeerpolder vonden ze niet nodig. Volgens Saskia Aalbers was er al jaren geleden besloten dat de polder in een industriegebied omgetoverd mocht worden.
Ahold zal moeten kiezen; of je gaat je klanten wijs maken dat je zo duurzaam bezig bent en ’het liefst van ‘lokale producenten’ inkoopt. En dan laat je onze polder met rust. Of je erkent dat het je alleen om de centen gaat, en dat klimaat, natuur en ‘lokale producenten’ je geen biet kunnen schelen. Ahold moet besluiten om niet in de Lutkemeerpolder te gaan bouwen. Zo simpel is het. Als we groene ruimtes bij Amsterdam willen behouden, waar biologische akkerbouw mogelijk is, en waar talloze vogelsoorten en andere natuur kan bestaan, waar we de klimaatramp kunnen afwenden, en het landschap behouden en van de rust kunnen genieten, en zoveel meer, dan moet Ahold gestopt worden. Tijd voor actie, doe mee, er zijn overal vestigingen van Albert Heijn (of Gall & Gall, of Etos, allemaal eigendom van Ahold, evenals bol.com) waar je protest aan kunt tekenen. In Den Haag vond al een dergelijke actie plaats. Passanten en klanten kregen flyers en de manager een brief waarin gevraagd werd om bij de directie te protesteren. Manager Robin Rijgersberg had nog niet gehoord van het schandaal, en beloofde de zaak goed te zullen bekijken.
Help mee!
Ook aan Albert Heijn laten weten dat ze zich terug moeten trekken? Stuur hen een brief, zie hier een voorbeeld: download brief.